Tuleva keittiö in the beginning

Jepulis. Keittiöhän on saatava ja siihen päätimme järjestää tilan talon alakerrasta sisääntuloaulan vierestä olevasta tilasta katutasossa. Paikka oli lokeroitu todella ahtaaksi.  Sinne oli rakennettu kylppäri vessalla, vessa, keittiö, siivouskomero ja hieman varastotilaa.

Siivouskomero työn alla. Ihan tässä nyt perushuomiona vain kerron että vanha muurattu kiviseinä täytyy pitää hengittävänä. Kuolema seinälle on esim. kipsilevytys. Se on iso EI! Kiviseinä hengittää siinä missä puuseinäkin. Kiviseinän oman virtauksen täytyy mennä niinkuin se siinä seinässä menee. Tässä talossa valitettavan monessa paikassa oli ulkoseinää vasten olevassa sisäseinässä kipsilevyä tai laatoitusta. Ei niin ystäväiseni. Sellainen aiheuttaa rapautumista ja pahimmillaan voi seinän rakenne heiketä jopa römpsähyskuntoon.

Koska kosteusteknisiä asioita ei ole hallittu aikaisemmassa rakennustavassa niin tulos on sen mukainen. Vesieristämisestä ei ole tietoakaan, vuotavia putkia sekä aluspuut ropattu suoraan lattiaan kiinni. Tämä rakenne ei toimi eristämättömässä soraamattomassa maapohjaisessa betonilattiassa. Kosteudelle alttiit rakenteet pitää nostaa ilmaan tai laittaa edes sen bitumikaistaleen alle. Jos itse asennan jonkin sortin väliseinän alakerran tiloihin niin alle tulee tiilikerta + bitumisuikku ennen aluspuun asennusta. Tiili toimii haihduttimena mahdollisen lattiasta tulevan kosteuden suhteen. Koska siivouskomerossa ei ollut mitään tehty oikein, niin näppärästi oli kotikutoinen bonsaipuu kasvanut väliseinän sisään. Ja todellakin väliseinät kaikki koko talossa oli tehty ristiin rastiin vedetyistä 1×2″ rimasta. Ja ilman mitään ns. jako- tai modulimittoihin perustuvaa jakoa.

 

Suihkuvessa. Seinillä maalatut fisut jotka haluttiin talteen tulevaa varten. Ja kuten kuvasta näkee niin se vesieristäminen ontui myös tässä kohtaa. Ja kermavaahtona mansikan päällä oli suihkutilan laattojen taustalevy lastulevyä.. juu

 

Putkityöt täälläkin samaa luokkaa kuin muuallakin talossa. Ei ihan saumat kestä. Itse en putkiasentaja ole mutta vierestä joskus katsonut niin käsittääkseni lämmitetään koko liitintä ja imautetaan kupari sinne sauman sisään. Ei niin että lämmitetään liitoksen reunakohtaa ja kolvataan siihen pieni sauma? Noh näistä ei tule ongelmaa tulevaisuudessa enää kun niitä ei talossa ole.

 

Pikkuvessa siinä vasemmalla.. sekä kipsilevypeiteltyä seinää. Kun ei seinän hengitys peuhaa niin rapisee se seinä alas sitten. Avoimena pidetyissä seinissä ei moista ongelmaa ollut tuossa mittakaavassa. Niiden ongelma lähinnä kylmilleen jättäminen kahdeksaksi vuodeksi.

Ongelman poistoa, eli pyhässä yksinkertaisuudessa sitä että kaikki riskirakenteet  pois. Tähän keittiöömme ei tule väliseiniä. Tämä jää yhdeksi isoksi tilaksi, isoksi keittiöksi ja tulevaisuudessa asennetaan jonkin sortin leivintakkahässäkkä tai joku sellainen puuta syövä hornantuutti joka tuottaa länpöä tupaan.

Näiden kuvien jälkeen tila on siivottu, tyhjennetty sekä odottaa tilannetta jolloin joudan sinne köökin pajottaan. Lattiat ovat kuivat ja mieli hyvä. Keittiötilan muinaisesta käytöstä kertoo seuraava kuva enemmän.